Fazole (je jedno, jestli bílé, nebo červené, já jsem použila velké bílé) zalijeme studenou vodou a necháme namočené přes noc. Druhý den je ve stejné vodě uvaříme společně s bobkovým listem a třemi kuličkami nového koření doměkka. Odebereme 2 naběračky uvařených fazolí, dáme stranou, odstraníme koření a zbytek rozmixujeme dohladka. Vrátíme zpět odložené fazole, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, vývar, jíšku - na sádle osmahneme cibulku, přidáme 2 lžičky sladké papriky, lžíci kukuřičné (nebo hladké) mouky, zapražíme, zalijeme vývarem a přidáme do polévky. Polévku osolíme, okořeníme majoránkou, pepřem, přidáme prolisovaný česnek a povaříme, až bude mrkev měkká. Nakonec přidáme ocet podle chuti. V hrnci přivedeme k varu vodu, do které přidáme 5 lžic octa, lžící vytvoříme vír, a doprostřed opatrně vložíme vejce (vyklepneme nejdřív do hrnku). Vaříme 1- 2 minuty, žloutek musí zůstat tekutý. Chorizo nakrájíme na proužky nebo klobásku na kolečka a nasucho orestujeme na pánvi. Polévku dáme na talíř, posypeme chorizem, vložíme zastřené vejce a posypeme nasekanou petrželkou.
Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších
vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém
Řecku ji používali též k...
zobrazit článek